Home
Menu
Zoeken Annuleer

Alles-in-1


De groepen 4 tot en met 8 van OBS 't Waliën werken met ‘Alles in 1’. Een unieke en aantrekkelijke methode, waarvan 20 kant en klare projecten de kern vormen. Taal, lezen, schrijven, alle kennisgebieden en creatieve vakken komen aan bod. Alleen rekenen, handschriftontwikkeling en bewegingsonderwijs staan er los van.

De projecten sluiten nauw aan bij de belangstelling van de kinderen; de moeilijkheidsgraad is afgestemd op wat zij aankunnen. Bij elk project ontdekken zij een heleboel nieuwe dingen. Altijd op een verrassende manier zodat iedereen met veel plezier leert wat nodig is.


Project Geloof


Wie van mooie verhalen houdt zit goed. We komen echte juweeltjes tegen in dit project. Wij lezen over het christendom, waar we al best veel van weten. We leren ook over andere godsdiensten waar wereldwijd miljarden mensen in geloven. Elke godsdienst begon eens in het klein. Als een klein vuurtje zeg maar. Maar dat doofde niet. Het verspreidde zich over de hele wereld. 

Week 1: Jodendom

De film geeft ons een kijkje in een synagoge (joodse kerk) en we bezoeken een familie op vrijdagavond als de sabbat begint. Het joodse geloof begon met Abraham die 4000 jaar geleden leefde. Hij geloofde in één God, de schepper van de wereld. Mozes bracht het joodse volk uit Egypte terug naar Kanaän (Palestina). Later werden de joden weer verjaagd. In de Tweede Wereldoorlog werden zes miljoen joden vermoord. Daarna, in 1948, stichtten de joden een eigen land Israël.
We spelen een toneelstukje in het Engels en oefenen de woorden op de computer. Het gedicht ‘De tien geboden’ lezen we niet alleen, we praten er ook met elkaar over. En dan het verhaal over Jozef. Verbazend wat hij allemaal meemaakte. Bak ze maar lekker bruin die ‘challes’ (joodse vlechtbroodjes). 

Week 2:  Christendom

Kerken en kathedralen, op de film bewonderen wij er drie. We lezen teksten over Jezus die 2000 jaar terug in Palestina leefde. Hij vertelde de mensen dat zij van God en van elkaar moesten houden. Jezus stierf aan het kruis, maar hij stond op uit de dood, zo vertelden zijn volgelingen. Zij noemden hem Christus (verlosser) en ze gingen in andere landen over hem vertellen. Wie niet precies weet wat advent, preekstoel, lijdenstijd en evangelie betekenen, komt er nu achter.
Wie mag de gedichten over de geboorte van Jezus voordragen? Easter, cross, bible en andere woorden over het christendom leren we bij Engels. En we zingen uit volle borst ‘He’s got the whole world in his hands’. 
Vind je kaarsen versieren leuk, een vredesduif vouwen of  bouw je liever een kathedraal?

Week 3: Islam

Hakim bezoekt een moskee en wij kijken mee. De mensen zitten er op vloerkleden. Ze bidden en luisteren naar de preek van de imam.
We lezen informatie over de islam en maken de opdrachten. Moslims geloven in Allah. Mohammed, die zo’n 1400 jaar geleden leefde, is hun belangrijkste profeet. De koran is het heilige boek. Moslims bidden vijf keer per dag. Er zijn regels voor het voedsel dat men eet. De islam vraagt moslims arme mensen te helpen. In de maand ramadan vasten moslims overdag. Maar er zijn ook vrolijke feesten, zoals het suikerfeest en het offerfeest. Een grote gebeurtenis is de bedevaart naar Mekka. Bekijk vooral de filmpjes ervan op de computer. En dacht je van de mooie foto’s van tegelmozaïeken in ons projectboek. Patronen tekenen en knippen, een precies maar mooi werkje.

Week 4: Hindoeïsme

In de film ontmoeten we een pandit (hindoe priester). Hij legt uit dat reïncarnatie erg belangrijk is voor hindoes. Na de dood komt de ziel terug in een ander mens of  dier.
Hindoes geloven dat Brahman (God) alles gemaakt heeft. Zij bidden in tempels en offeren daar bloemen, fruit of lekkers. Veel hindoes eten geen vlees, uit respect voor dieren. De Ganges in India is hun heilige rivier. We lezen wijze woorden van Gandhi, een bekende Indiase leider.
Bij Engels spelen we een toneelstukje over Diwali, het lichtfeest dat hindoes in de herfst vieren. Bij het Holi feest gooien mensen water en verfpoeder naar elkaar. Een vrolijke boel, dat begrijp je

Week 5:  Boeddhisme

 

We kennen ze wel, boeddhistische monniken gekleed in een gele of rode pij. De film laat zien hoe hun dag eruit ziet. Boeddha leefde zo’n 2500 jaar geleden. Eerst was hij een rijke prins. Maar liep weg uit zijn paleis om het gewone leven te leren kennen. Hij zag mensen verdriet hebben, pijn lijden en doodgaan. Waarom is er toch zoveel lijden in de wereld? Na lang nadenken vond hij het antwoord. Hij werd Boeddha, ‘de Verlichte’. In ons lesboek lezen we daar een berg interessante informatie over mediteren, tempels en boeddhabeelden. Mis vooral het prachtige verhaal over de Japanse steenhouwer niet. Ga je een boeddha boetseren of kies je voor de bouwplaat? Vredeskoekjes bakken is ook een goed idee.